deppnerleevi Uskalla olla luova!

Mikä perkuleen raha?

Brexit keskustelu käy edelleen todella kuumana, ja monet jopa paheksuvat Britannian kansan päätöstä lähteä EU:sta. Monet perustulevat, että Britannian ja Euroopan talous muuttuu nyt negatiiviseen suuntaan. 

Itse tänään tutustuin hieman syvällisempään asiaan, selvitin mihin talous perustuu, tai itse asiassa tarkkaan ottaen selvitin, että mitä raha on. Sain johtopäätökseksi yllättävän, mutta selkeän tuloksen; raha on velkaa!

Löysin talousdemokratia.fi nimisestä nettisivusta hyvää tekstiä jonne oltiin hyvin selkeästi kirjoitettu asiaa rahasta, ja nykyisesta globaalista rahajärjestelmästä! Tuleva teksti on lähes suoraan kopioitu talousdemokratian erinäisistä teksteistä:

///

Nykyään lähes kaiken rahan luovat yksityiset pankit. Pankit luovat rahaa, kun ne myöntävät asiakkailleen lainoja. Raha siis syntyy siten, että asiakkaan tilille yksinkertaisesti kirjataan lainaa vastaava summa. Vastaavasti kun laina maksetaan pankille takaisin, rahaa häviää kierrosta. Suurin osa rahasta on siis velkaa, joka on olemassa ainoastaan numeroina tietokonejärjestelmissä. Valtio luo ainoastaan kolikot ja setelit, jotka käsittävät nykyisin vain pienen osan maailman rahasta.

Rahajärjestelmä on mekanismi jolla vaihdonväline, raha, toimitetaan kansantalouteen. Tällä hetkellä kaikki raha luodaan korkoa kasvavana velkana, lainoina, pankkijärjestelmässä.

Kaikki raha on siis velkaa. Setelit ja kolikot ovat keskuspankkien velkaa (keskuspankkirahaa) ja talletukset tileillä, sähköinen raha, on säästö-, osuus- ja liikepankkien velkaa (talletuspankkirahaa). Näiden osuus on nykypäivänä yli 90 prosenttia talletuspankkirahaa ja alle 10 prosenttia keskuspankkirahaa, riippuen laskutavasta.

Rahaa ei voi syntyä, ellei joku ota velkaa (valtio, kunta, yritys tai ihminen). Vastaavasti kun velkaa maksetaan pois, rahaa pyyhitään pois pankin kirjanpidosta ja tietojärjestelmistä, jolloin se poistuu kierrosta.

 

Rahan luominen

Kun pankki myöntää asiakkaalle lainan, joutuu asiakas allekirjoittamaan lainasopimuksen. Tuo lainasopimus on pankin saatava, asiakkaan velka. Pankki luo tyhjästä (ei käytä mitään olemassa olevaa) rahaa asiakkaan tilille lainasopimuksessa määritellyn summan ja se on pankin velka, asiakkaan saatava. Nyt pankin velat ja saatavat ovat nousseet molemmat saman verran. Näin pankit luovat uusia talletuksia, rahaa.

Rahaa luodaan siis pankkien (keskuspankki ja talletuspankit) kaksinkertaisella kirjanpidolla. Rahan luomiseen on olemassa viranomaissäädöksiä, jotka pankin on otettava huomioon. Ne ovat vähimmäisvarantovaatimus ja vakavaraisuusvaatimus (lue lisää näistä vaatimuksista tästä).

///

Euroopan keskuspankilla on yksinoikeus antaa lupa euroseteleiden painamiseen ja liikkeeseen laskuun:
- Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 128 artikla 1 kohta
- EKPJ:n ja EKP:n perussääntö, 16 artikla
- Euron käyttöönottamista koskeva asetus, (EY 974/98; "euroasetus”) 2 artikla

Euroalueen jäsenvaltioilla on yksinoikeus lyöttää euro- ja senttimääräisiä metallirahoja, jotka laskee liikkeeseen Suomen Pankki:
- Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 128 artikla 2 kohta
- Euroasetus, 11 artikla
- Metallirahalaki (216/1998), 1 §
- VM:n asetukset (juhlametallirahat)

///

Nykyinen systeemi on talousoligarkia eli talousharvainvalta, jossa talous- ja rahavalta on pienellä eliitillä.

Talous ja rahavalta voisi olla myös demokraattiisessa hallinnassa!

Esimerkiksi Islannissa eteenee rahareformi, toisinsanoen Islannissa ehdotetaan rahanluonnin siirtämistä valtion tehtäväksi.

Helmikuussa 2016 Islannin parlamentin asialistalle lisättiin päätöslauselma rahareformikomitean perustamisesta. Lausuntokierroksella kaikki yhdeksän lausuntoa suhtautuivat myönteisesti rahareformiin lukuun ottamatta yhtä. Myös Islannin keskuspankki asettui tukemaan rahareformia.

///

Mitä mielipiteitä teillä on nykyisestä rahajärjestelmästä? Pitäisikö rahanluonti siirtää valtion tehtäväksi, vai jatkaa nykyisellä systeemillä? Miksi ja miten? 

Toivon aiheesta syntyvän hyvää keskustelua, koska nykyiselle rahasysteemille pitää saada luotua uudenlaisia vaihtoehtoja! Uudet vaihtoehdot voivat olla pääsy jatkuvasta velkaantumisesta ja julkisen sektorin menoleikkauksista!

Asiaan liittyvä video vielä lopuksi:
https://www.youtube.com/watch?v=U4taDve_Wyg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tervetuloa kaninkoloon! Jos asia kiinnostaa, niin voin suositella erästä kansantajuista selitystä pankkijärjestelmästä:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207699-p...

Selitys on tietysti omani, mutta ei se sitä pahenna : )

Käyttäjän deppnerleevi kuva
Leevi Deppner

Luin kirjoituksesi ja siinä oltiin tosiaankin kerrottu nykyinen pankkijärjestelmämme hyvin selkeästi.

Emme varmasti ole ainoita jotka ovat huomanneet nykyisen järjestelmän ongelmat, outoa silti, että asiasta ei ole olemassa lähes minkäänlaista keskustelua. En ole esimerkiksi kertaakaan kuullut Suomen valtioneuvoston tai valtionvarainministeriön kritisoivan nykyistä pankkijärjestelmämme, tai edes keskustelevan siitä, vaikka hekin varmasti tietävät sen toimintatavat erittäin hyvin.

Hienoa, että Islanti on maana uskaltanut asettaa kansalaiset velkojen/velkojien edelle!

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

EKPn käytävillä keskustevat, olettaisin.

Esim. Vasemmiston Patrizio Lainà on aihetta myös käsitelly: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218018-k...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Olen tähän "lainarahaan" törmännyt useastikin, joten varmaan siinä jotain totta on. Siltikin hieman ihmetyttää, että jos ostan/myyn vaikkapa 100K€ asunnon, niin joku saa sen 100tuhatta tililleen/käteen.
Raha on siis oikeasti olemassa, eikä pelkkiä numeroita.
PS ymmärrys isoista rahoista heikko..aikoinaan ollut 120Kmk velkaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ehkä systeemiä selvittäisi 50-luvulla Pauligin kahvipakettien päällä olleet autonkuva kartongit. Niille mudostunut "pörssi" noteerasi päivittän Cadillacin arvon suhteessa Pobedaan. Neljällä Podedalla saatoi saada yhden Cadillacin (lausutaan muuten: kädlak).

Samaa pahvia kumpikin mutta arvostus, arvostus, siitä markkinoilla on kyse.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nyt tarvitsen kyllä tähän vahvistuksen joltakin asiantuntevalta taholta, mutta näin olen asian ymmärtänyt:
- EKP "lainaa" rahaa liikepankille suunnilleen nollakorolla.
- Pankki lainaa Saksalle nämä rahat vaikkapa 3% korolla.
- Tai ei lainaa, vaan jollekin rutiköyhälle maalle (Kreikka, Portugali jne.) ja saa silloin paljon korkeampaa korkoa, ehkä 7%

- Sitten - näiden lainojen takaajana on sitten EKP, EVM, Suomen kansa jne. Kuka milloinkin.

Eli tottakai olisi järkevämpää, jos EKP lainaisi suoraan jollekin maalle nämä sadat miljoonat ja ottaisi hieman pienempää korkoa, jolloin homma olisi win-win.

Mutta silloin pankkikaverit eivät saisi mitään!! Voi surkeaa!
Seuraa EUn päättäjiä ja heidän toimeenpanemia "palatsivallankaappauksia". Moni heistä on isojen Am. pankkien entisiä dirikoita. Kyllä pojat osaa.

Henry

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oikkosen Seppo on monesti koittanut kertoa mitä tarkoittaa taloudelliset realiteetit jne. Ne tarkoittavan rikkaiden rikastumisen varmistamista ja mistä muusta tässä järjestelmässä on edes kyse kuin siitä.

Täysin absurdia,mutta niin totta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kauan sitten puhuttiin paikallisrahasta. Siinä minä tekisin naapurille vaikkapa 5 pv remonttia. Se kirjattaisiin kirjanpitoon minä saava 5 paikallismarkkaa ja naapuri velkaa sama summa. Minä voisin ostaa valuutalla jotain jne.

Tässä rahaa syntyy työstä. Tällaisia systeemeitä on tietääkseni maailmalla mutta eipä niistä kirjoitella. Tietääkö joku tästä enemmän?

Kirjanpitäjähän voisi ruveta luomaan rahaa, Panisi vain jonkun tilille saldoa jolla tämä voisi ostaaa...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Aikapankkien houkuttelevuus perustuu työn verottomuuteen. Tämä on ironista, sillä niitä käyttävät eniten ihmiset, jotka kannattavat työn korkeaa verotusta.

Jyrki Paldán

Islannin rahareformista sen verran että tarkoituksena on muodostaa hallituksesta erillinen riippumaton taho, joka määrää rahapolitiikan tahdin hyvin pitkälti monetarismin hengessä. Ironistahan tuossa on se, että nykyiset keskuspankit yrittävät olla jo nyt kuvaillun kaltaisia tahoja.

Rahapolitiikan poliittisesta ohjauksesta siirryttiin aikoinaan pois ihan hyvästä syystä. Ihan hyvä ettei populistipöhisijöillä tai pähkähulluilla diktaattoreilla ole rahanpaino-oikeutta, vaan sen hoitavat asiantuntijat ja/tai markkinat. Islannissa ollaan asiasta ihan samaa mieltä, eikä Islannin ehdotus oikeastaan edes ole niin radikaali kun aluksi voisi kuvitella.

Rahapolitiikkaa jopa olennaisempi tekijä on finanssipolitiikka ja sen rajoitukset. Löysemmällä rahapolitiikalla ei saavuteta mitään, jos kukaan ei ole päättämässä mihin sitä rahaa tungetaan. Se voitaisiin tietysti jakaa ulos helikopterirahana, tai vaihtoehtoisesti markkinaehtoisesti säätelemällä lainakorkoja(kuten nykyisin), mutta käytännössä niin kauon kun finanssipolitiikassa eletään tasapainoisen julkisen budjetin paradigmassa, ei mitään oikeaa muutosta ole tapahtumassa. Helikopterirahakin olisi luonnollisesti parempi jakaa ulos valtion kautta, sillä silloin kontrolli kiertävästä rahamäärästä olisi parempi ja voitaisiin välttyä päällekkäisyyksiltä. Se luonnollisesti edellyttäisi julkisten budjettirajoitusten purkamista.

Ongelmat nykytaloudessa ovat huomattavan monimuotoisia, kuten eriarvoisuuskehitys, varallisuuden kertyminen, reaalitalouden rahoitusongelmat, spekulatiivisen talouden kasvu, välttämättömät "bail-outit", työttömyys jne. Niihin ei ole olemassakaan mitään helppoa ratkaisua, enkä pysty näkemään rahapolitiikkaa minään taikalääkkeenä oikein mihinkään. Sen sijaan esimerkiksi julkiset työllisyysprojektit ja budjettitasapainoparadigman purku(esimerkiksi hyväksymällä suuretkin alijäämät työllisyyden ollessa korkealla) auttaisi paljon enemmän.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Helikopterirahakin olisi luonnollisesti parempi jakaa ulos valtion kautta, sillä silloin kontrolli kiertävästä rahamäärästä olisi parempi ja voitaisiin välttyä päällekkäisyyksiltä. Se luonnollisesti edellyttäisi julkisten budjettirajoitusten purkamista."

"Sen sijaan esimerkiksi julkiset työllisyysprojektit ja budjettitasapainoparadigman purku(esimerkiksi hyväksymällä suuretkin alijäämät työllisyyden ollessa korkealla) auttaisi paljon enemmän."

Näissä mennään metsään - rahanpuute on ainoa syy (ja keino) kasvattaa työn tuottavuutta julkissektorilla. Jos rahasta ei ole ikinä pulaa, julkissektorin työn tuottavuus ei kasva enää ikinä.

Tästä syystä helikopteriraha (jota itsekin kannatan) pitää ohjata suoraan kuluttajille, valtion ohi.

Jyrki Paldán

"Näissä mennään metsään - rahanpuute on ainoa syy (ja keino) kasvattaa työn tuottavuutta julkissektorilla."

Enpä näe että tuossa väitteessä olisi mitään perää.

Valtiosta irrallinenkin helikopteriraha olisi varmasti jonkinmoinen apu, mutta se toisi uuden joukon ongelmia, eikä ratkaisi kaikkia, tai edes olennaisimpia, niistä vanhoista.

Toimituksen poiminnat